1039 Budapest, Család u. 36/a

Tel.: 240 97 80

nyuszvet@t-online.hu

Hétfő-Péntek: 09:00-13:00, 17:00-20:00
Szombat: 09:00-13:00
Vasárnap: 17:00-20:00


Dr. Varga József július 13-án nem vesz részt a rendelésen, távollétében munkatársai látják el a beteg kisállatokat.

 

Amikor egy család vagy egyedülálló személy úgy dönt, maga mellé fogad egy állatot, sok szempontot kell figyelembe vennie. Az ünnepek közeledtével sokan keresik fel rendelőnket azzal a céllal, hogy kiskutyát vagy kismacskát fogadjanak örökbe, és ezzel lepjék meg valamelyik szeretteiket.

Ilyenkor alaposan kikérdezzük a leendő tulajdonost, hova kerül az állat, milyen körülmények között fog élni. Próbáljuk kiszűrni a felelőtlen állatbefogadókat, akik a hirtelen fellángolás után hamar ráunnak a kedvencre és továbbadják, vagy egyszerűen kiteszik az utcára. Ha valaki állatvásárlás, befogadás mellett dönt, sok kérdést kell feltennie magának, számos szempontot kell mérlegelnie. Az első, milyen állatfaj lenne neki a megfelelő. A legnehezebb döntést azoknak kell meghozniuk, akik kutyát szeretnének. Tudni kell, hogy társállatnak, sportolási célra választják, esetleg munkát akarnak végeztetni vele. Társként számtalan fajta közül lehet választani, ezért szűkíteni kell a kört a szerint, hogy kertes házba vagy lakásba kerül az eb. Hozzávetőlegesen a 20 kg-nál nehezebb kutyák minden esetben csak kertes házban érzik magukat jól a nagyságuk és a nagyobb mozgásigény miatt. Kisebb súlyúak lakásba is kerülhetnek, de biztosan jobban érzik magukat egy kertben. Fontos szempont, hogy gyerek mellé, vagy idős házaspárnak lesz az eb. A kisgyerekek közelében csak jó idegrendszerű nyugodt állat való, olyan fajta, amelyet terápiás munkára is használnak, de mindenek előtt megbízható legyen, szeresse a gyerekeket, és egyáltalán ne harapjon. Idősebb embereknek a könnyen tanítható, nyugodt, kisebb fajtákat javasoljuk, amelyekkel nincs sok gond, és a sétáltatás nem jelent problémát. Bárhogyan is döntenek, azt tudni kell, hogy a kertes házban tartott ebeknek is szükségük van sétáltatásra naponta többször is, és fajtától függetlenül a kutyaiskola mindenkinek javasolt. Ez naponta minimum 2-3 órát vesz igénybe, ezért azok számára, akik kora reggel indulnak el otthonról, és késő este érkeznek haza, nem a kutya a megfelelő választás. Nem beszélve a sportolási célra vagy munkára használt állatokról. Mindkét esetben egy-egy életformáról van szó, amit kedvencünk léte végéig kell követni. A nehezen nevelhető, nagy testű vagy harci ebként is ismert fajtákat csak kemény kezű, hozzáértő, határozott embereknek ajánljuk, hisz ezen fajták veszélyt jelenthetnek ránk nézve, ha nem megfelelően vannak tartva és nevelve.

A cicákkal más a helyzet. Ők is jobban érzik magukat kertes házban, de azért tökéletes macskaéletet élhetnek egy inger-dús lakásban is. Fontos tudni, hogy az egyes fajtáknak különböző az igénye az etetés, foglalkozás, mozgás, bundaápolás, stb. terén, és ezek alapján kell választani. Kisgyermek mellé egy cica csak akkor javasolható teljes biztonsággal, ha megoldható az időszakos elszeparálásuk abban az esetben, amennyiben nincs a közelben felnőtt felügyelet. Ha a lakásban nagy értékű bútorok, vagy más kiegészítő tárgyak találhatók, egy cica perceken belül értékcsökkenté teheti azokat. Napi kétszeri etetésre, odafigyelésre, törődésre és játékra nekik is szükségük van, és őket sem lehet sok időre magukra hagyni.

Manapság a nagy divatnak örvendő vadászgörény-tartás nem nevezhető könnyebbnek az előzőeknél. SŐT! Tartásuk, nevelésük, etetésük speciális tudást, türelmet és időt igényel, ezért csak olyan embereknek merjük ajánlani, akik kellően felkészültek és hajlandóak energiát belefektetni az ideális együttlét kialakítása érdekében. A görény is alapvetően harapós állatnak számít, ezért a tudatos nevelés és hozzáértő bánásmód elengedhetetlen.
A kisebb testű állatokkal (legyen az nyuszi, tengerimalac, csincsilla, degu, stb) is sokat kell törődni. Szükségük van társra, akivel kommunikálhatnak, ezenkívül játékra, inger-dús környezetre, és állandó gondoskodásra.
Bármelyik állatról is van szó, tartásuk, etetésük és velük való foglalkozás megfelelő gyakorlatot igényel, melyek hiányában komoly problémák léphetnek fel, akár betegséget is okozhatnak kedvencüknek, ezért az állatorvost, vagy egy hozzáértő embert kell megkérdezni, vagy utána kell olvasni megfelelő folyóiratban, mielőtt társnak választanak egy fajt, fajtát.

dr. Landauer Krisztina és dr. Varga József

Cikkeink

 • Hogyan gyógyítsuk az allergiát? +

  Nem csak az embereknél „divatos” ez a betegség, hanem mind a kutyák, mind a macskák körében egyre gyakrabban jelentkeznek tipikus BŐVEBBEN ...
 • Új családtag érkezik +

  Amikor egy család úgy dönt, hogy egy kiskutyát vesznek magukhoz, több szempontot is mérlegelniük kell. Ki kell hangsúlyozni, „az új BŐVEBBEN ...
 • Általános tudnivalók madárválasztáshoz és gondozáshoz +

  Mikre kell figyelemmel lennünk, mikor megvásároljuk új tollas kis barátunkat? Először is le kell szögeznünk, a pintyfélék (kanári, zebrapinty, stb.) BŐVEBBEN ...
 • Cica a lakásban +

  Nagyon sok ember tart lakásában macskát egyetlen társként, kedvencként. Sok idős ember, akik egyedül maradtak, párjukat már elvesztették, új társat BŐVEBBEN ...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4