1039 Budapest, Család u. 36/a

Tel.: 240 97 80

nyuszvet@t-online.hu

Hétfő-Péntek: 09:00-13:00, 17:00-20:00
Szombat: 09:00-13:00
Vasárnap: 17:00-20:00


Dr. Varga József július 13-án nem vesz részt a rendelésen, távollétében munkatársai látják el a beteg kisállatokat.

 

Mikre kell figyelemmel lennünk, mikor megvásároljuk új tollas kis barátunkat? Először is le kell szögeznünk, a pintyfélék (kanári, zebrapinty, stb.) kevésbé kötődnek az emberhez, nem igényelnek olyan szoros kapcsolatot gazdájukkal, mint a papagájfélék.

Azok ugyanis sokkal inkább tekintenek bennünket, embereket társuknak, mint a pintyek. Ennek alapján kell eldöntenünk, hogy milyen célra is vásárlunk madarat. Ha határoztunk, a következő lépés, hogy megbízható tenyésztőt vagy állatkereskedést keressünk fel. Legfontosabb: csak egészséges madarat válasszunk! A beteg madár általában - sok esetben a kalitka alján - gubbaszt, félrevonul társaitól, tollai borzoltak, farktollai bélsártól szennyezettek, szeme, orrlikai váladékosak lehetnek, esetleg tüsszög. Ha ilyet tapasztalunk, ugyanabból a kalitkából se válasszunk madarat! Az egészséges madár ezzel szemben élénk, mindenre figyel, érdeklődik, tollai tiszták, fényesek, szeme, orra tiszta. A kalitka alján lévő bélsár nem híg, általában sötétzöld, kis fehér folttal. Csak ilyen madarat vigyünk haza! Vásárláskor kérdezzük meg, mekkora kalitka lenne megfelelő, illetve milyen eleséget fogyaszt madarunk. Ajánlatos vásárlás után felkeresni egy állatorvost, aki megvizsgálja új barátunkat és további tanácsokat is adhat a megfelelő gondozáshoz.

Nézzük először meg, milyen is a jó kalitka?! Legyen megfelelő méretű, kényelmesen férjen el benne madarunk. Anyaga fém, az alja lehetőleg fiókos, hogy könnyen és alaposan tisztíthassuk. A farácsos kalitkák nem tisztíthatók megfelelően. Az ülőrudak legyenek metszett gyümölcsfaágak, lehántolva és olyan vastagok, hogy a madár lábujjaival ne érje át, így a karmai képesek kopni maguktól. A műanyag rudak, az egyenes – esetleg vékony - fa rudak nem jók, mert nem kopnak a karmok, ill. idővel talpfekélyhez vezethetnek. Ne zsúfoljuk tele a kalitkát, az ülőrudakat repülve, ugorva vagy a rácson mászva érhesse el madarunk, így mozgásra kényszeríthetjük. A kalitka aljára szórjunk –állatkereskedésekben kapható - tisztított homokot, ez nem terheli meg a lábakat és sok madárnak szükséges is a begyműködéshez néhány homokszem felvétele. A papagájfélék szeretik a különféle játékokat, de ezek legyenek biztonságosak, erős csőrükkel ne tudják szétszedni őket és így lenyelni a darabkákat! A kalitkát tisztítsuk kellő gyakorisággal, akár heti 1-2 alkalommal is cseréljünk homokot, tisztítsuk meg az ülőfákat és az etetőedényeket.
Térjünk rá az eleségre. A díszmadarak többsége magevő (pintyfélék, papagájok többsége), kölest, zabot, búzát, repcemagot, a nagyobbak napraforgót, mogyorót, diót stb. fogyasztanak. Nagyon szeretik az ún. fürtös kölest, remekül elszórakoznak vele. A magok mellett viszont szükségük van kb. 40-50 %-ban különféle zöldségekre (répa, uborka, saláta), gyümölcsökre (alma, cseresznye, szőlő stb.), csíráztatott magvakra is. A zöldeleség mindig tisztára mosott és utána szárazra törölt legyen. Soha ne hagyjuk bent a fonnyadt, megszáradt zöldet, gyümölcsöt! Egyes élettani időszakokban, - pl. tojásrakás - külön fehérjét (sovány túró, reszelt tojás) is igényelnek. Tiszta, friss víz mindig álljon a madár előtt! Különféle emberi édességeket, szénsavas ásványvizeket nem fogyaszthatnak a madaraink! Nem javasolt a kenyér sem, mert hamar megszikkad és megpenészedik. Nagyon fontos a szépiacsont, amelyből igény szerint vehet fel a madár ásványi anyagokat, emellett jó szórakozás is és a csőrt is koptatja. (Itt jegyzem meg, ha úgy gondoljuk, hogy túlnőtt kedvencünk csőre ill. karma, ne mi magunk vágjuk le, hanem bízzuk szakemberre, állatorvosra. Ha túlvágjuk ezen szaruképleteket, igen erős vérzést tapasztalhatunk!)

Mivel madarunk szárnyas lény, így lételeme a repülés. Ha lehet, legyen alkalma repkedni a szobában, de rengeteg dologra figyelemmel kell lennünk. Sose hagyjuk egyedül a szobában, ha szabadon van! Rendkívül kíváncsi teremtések, így sok veszély leselkedik rájuk. Az ablakokat csukjuk be, a függönyt húzzuk be, nehogy az ablaknak repüljön (agyrázkódás veszélye!). A tükörnek is nekirepülhet, mivel fajtársat lát benne. Szeretnek szobanövényekre szállni, azokba belecsipkedni, de egyes növények mérgezők lehetnek! A drótokat, kábeleket előszeretettel csipkedik, áramütést szenvedhetnek. A konyhában figyeljünk a forró gáztűzhelyre, forrásban lévő vízre! A WC-tartályba is beleeshetnek! Ne hagyjunk elöl háztartási vegyszereket! Fontos, ha más háziállat is van lakásunkban (kutya, macska), zárjuk ki őket a reptetés idejére.
Ha bármilyen sérülés éri madarunkat, azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne próbáljuk magunk gyógyítgatni! Ugyanez igaz, ha megbetegedést észlelünk. A madarak betegségei elég tünetszegények és nagyon gyors lefolyásúak lehetnek, élénk anyagcseréjüknek köszönhetően. Bármi rendellenességet tapasztalunk (bágyadtság, étvágytalanság, híg bélsár, nehezített légzés, csapzott tollazat, stb.) ne habozzunk, a gyors segítség életmentő lehet! Az állatorvos a vizsgálat és kezelés után sok hasznos tanáccsal láthat el minket a további, esetleg otthoni kezelést illetően.
Ha kellően odafigyeléssel gondoskodunk tollas barátunkról, sok örömet és vidám percet fog okozni.

dr. Varga József – dr. Hábor Krisztián

Cikkeink

 • Hogyan gyógyítsuk az allergiát? +

  Nem csak az embereknél „divatos” ez a betegség, hanem mind a kutyák, mind a macskák körében egyre gyakrabban jelentkeznek tipikus BŐVEBBEN ...
 • Új családtag érkezik +

  Amikor egy család úgy dönt, hogy egy kiskutyát vesznek magukhoz, több szempontot is mérlegelniük kell. Ki kell hangsúlyozni, „az új BŐVEBBEN ...
 • Általános tudnivalók madárválasztáshoz és gondozáshoz +

  Mikre kell figyelemmel lennünk, mikor megvásároljuk új tollas kis barátunkat? Először is le kell szögeznünk, a pintyfélék (kanári, zebrapinty, stb.) BŐVEBBEN ...
 • Cica a lakásban +

  Nagyon sok ember tart lakásában macskát egyetlen társként, kedvencként. Sok idős ember, akik egyedül maradtak, párjukat már elvesztették, új társat BŐVEBBEN ...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4